Home :: Solutionarea on-line a litigiilor

Solutionarea on-line a litigiilor

Dacă aveți o nemulțumire legată de un produs sau serviciu cumpărat on-line, puteți folosi urmatorul site pentru a încerca ajungeți la o soluție fără a apela la instanțe. Puteți utiliza site-ul doar dacă locuiți în UE, iar comerciantul are sediul în UE. În unele țări, puteți utiliza acest site și dacă, în calitate de comerciant, doriți reclamați un consumator căruia i-ațindut un produs sau un serviciu pe internet.

https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.home.show&lng=RO

Ce este Platforma SOL ?

Platforma este un site creat de UE pentru a veni in sprijinul consumatorilor. Daca un consumator are o nemultumire cu privire la un produs sau un serviciu cumparat de pe internet, poate utiliza platforma SOL pentru a depune o reclamatie si a gasi o entitate de solutionare a litigiillor care sa trateze cazul.

Solutionarea on-line a litigiilor este o metoda de solutionare extrajudiciara a reclamatiilor referitoare la achizitiile efectuate pe internet. Utilizand acest site, consumatorul si comerciantul pot conveni asupra unei entitati de solutionare a litigiilor, urmand ca aceasta sa-i ajute sa gaseasca o solutie In unele tari, si comerciantii pot depune reclamatii impotriva consumatorilor, cu ajutorul platformei SOL.

IMPORTANT: Sistemul poate fi folosit doar daca reclamatia se refera la o achizitie efectuata online.

Context: ce este solutionarea alternativa a litigiilor? "Solutionarea alternativa a litigiilor" este o sintagma de specialitate utilizata pentru a descrie diferitele modalitati prin care doua parti pot solutiona o reclamatie fara a apela la justitie. "Medierea", "concilierea", "arbitrajul", "ombudsman" sau "camera de recurs" reprezinta metode de solutionare alternativa a litigiilor. Cand apeleaza la solutionarea alternativa a litigiilor, reclamantul solicita interventia unei parti neutre care sa actioneze ca un intermediar intre el si comerciant. Solutia pe care o ofera intermediarul este uneori optionala (ia forma unei sugestii), iar alteori obligatorie fie pentru parat, fie pentru ambele parti. Alteori, intermediarul reuneste doar partile implicate, pentru a discuta posibile solutii In comparatie cu procedurile judiciare, solutionarea alternativa a litigiilor este de obicei mai ieftina, mai putin formala si mai rapida.